Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Veľké jarné upratovanie aj vysádzanie

Dátum: 15.03.2024
Autor: Obec Smolenice
Počet videní: 360
3 min. čítania
Veľké jarné upratovanie aj vysádzanie

V sobotu 16. marca môžeme spoločne urobiť niečo naviac pre prírodu.

Veľké jarné upratovanie

Pomôžte nám aj tento rok upratať Smolenice.
 
Pripojte sa k Obecnému úradu Smolenice a členom PZ Driny, Klubu protifašistických bojovníkov, Jednoty dôchodcov a deťom zo SMŠ Lienka.

Veľké jarné upratovanie v Smoleniciach štartuje tento rok v sobotu 16. marca 2024 od 9:00 a bude mať dve hlavné centrá. Pridať sa k nám môžete:
  1. pri neštišskom cintoríne
  2. a pri prístrešku pod Molpírom vedľa kostola v Smoleniciach
 
Na uvedených miestach vás privítajú zamestnanci obecného úradu, ktorí pre vás budú mať v prípade potreby pripravené rukavice, mechy aj minerálky.
 
Ak sa podujatia nemôžete z akéhokoľvek dôvodu zúčastniť, aj tak môžete byť jeho súčasťou. Stačí, ak vyjdete pred svoj dom, či bytovku a pozbierate neporiadok v jeho okolí.
 
Urobme spoločne Smolenice krajšie. Tešíme sa na vás!
 
Pridať sa a pozvať aj svojich priateľov a známych môžete aj v našej udalosti na facebooku.
 
Veľké_jarné_upratovanie_2024

istý_revír_Čistá_príroda_Smolenice

 

Veľká jarná výsadba

 
V rámci projektu "Na Záruby v tieni stromov a za spevu vtáctva" bude dosadených 50 stromov z pôvodných druhov vyskytujúcich sa v podhorí Malých Karpát a to popri ceste, ktorou vedie žltá turistická značka zo železničnej stanice Smolenice smerom na Záruby. Prevažovať budú staré odrody ovocných stromov, ktoré budú poskytovať turistom i pocestným pri výstupe na najvyšší vrchol Malých Karpát - Záruby, nielen tieň, ale aj príjemné osvieženie.

Cieľom výsadby je podporiť tradičný podhorský ráz krajiny s postupným a plynulým prepojením lesných a nelesných biotopov a rozšíriť potravné možnosti pre hmyz a vtáctvo. Vysadené stromoradie zároveň zmierni prašnosť, ktorú spôsobuje preprava sypkého materiálu z blízkej prevádzky.

To všetko pod odborným dohľadom arboristu a ovocinára Dávida Fendricha z OZ Fándlyho záhrada, ktorý nám na mieste vysvetlí ako vysádzať a zastrihnúť novovysadené stromy. Výsadbu realizuje SOS/BirdLife Slovensko v rámci programu Sadíme budúcnosť vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti CMS Slovakia. Občerstvenie na mieste nie je zabezpečené, vlastný rýľ a pracovné rukavice sú vítané.
 
Pridať sa a pozvať aj svojich priateľov a známych môžete aj v našej udalosti na facebooku.
 
Na_Záruby_v_tieni_stromov_a_za_spevu_vtáctva