Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na ceste na Záruby pribudlo 50 nových stromov!

GALÉRIA
Dátum: 18.03.2024
Autor: Obec Smolenice
Počet videní: 628
2 min. čítania
Na ceste na Záruby pribudlo 50 nových stromov!

Kým v Smoleniciach a blízkom okolí sa v sobotu vo veľkom upratovalo, kúsok od železničnej stanice sa vo veľkom sadilo. 

V rámci projektu “Na Záruby v tieni stromov a za spevu vtáctva” pribudlo pozdĺž cesty na Záruby 50 nových stromov z pôvodných druhov vyskytujúcich sa v podhorí Malých Karpát.

Cieľom výsadby bolo podporiť tradičný podhorský ráz krajiny s postupným a plynulým prepojením lesných a nelesných biotopov a rozšíriť potravné možnosti pre hmyz a vtáctvo. Vysadené stromoradie má taktiež zmierniť prašnosť, ktorú spôsobuje preprava sypkého materiálu z blízkej prevádzky. Medzi vysadenými stromami sú čerešne, jarabiny, jedle, hrušky, orechy, lipy, či slivky.

Výsadbu zrealizoval SOS/BirdLife Slovensko v rámci programu Sadíme budúcnosť vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti CMS Slovakia. O odborný dohľad sa postaral arborista a ovocinár Dávid Fendrich z OZ Fándlyho záhrada, ktorý prítomným vysvetlil, ako takéto novovysadené stromy správne vysádzať a zastrihávať.

Pri výsadbe participovali aj niektorí poslanci obecného zastupiteľstva a mladí futbalisti OŠK Smolenice. Obec Smolenice na účely projektu poskytla svoje pozemky a postará sa aj o zavlažovanie novovysadených stromov.

Neváhajte a vyberte sa po žltej turistickej značke zo železničnej stanice Smolenice smerom na Záruby a pokochajte sa novou výsadbou. 

FOTO: MÁRIA UHLÍKOVÁ