Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Smolenický zámok

Prehliadky zámku

Bližšie informácie, prehliadky zámku a aktuálne ceny vstupného (www.smolenickyzamok.sav.sk)

Virtuálna prehliadka – výhľad z veže Smolenického zámku

(Pri prehliadkach je sprístupnené len dolné nádvorie)
(Pri prehliadkach nieje sprístupnený Červený salón)

História zámku

Umiestnenie Smolenického zámku je na severnej strane obce. Vybudovaný bol na začiatku nášho storočia na ruinách starého hradu. Starý hrad bol vybudovaný v polovici 15. storočia. Jednotliví majitelia ho zväčšovali a prispôsobovali svojim potrebám a vkusu.

História Smolenického zámku

 

Zámok súčasnosť

Terajší Smolenický zámok sa začal budovať na začiatku nášho storočia, majiteľ smolenického a dobrovodského panstva gróf Jozef Pálffy starší (1853-1920), na rumoviskách starého hradu. Prvé práce na budovaní zámku sa začali už v roku 1887 úpravou bášt a stavbou kaplnky v južnej bašte. Bašty zo starého hradu zostali, iba sa nadstavili a zastrešili. Dodnes na nich poznať staré murivo a novšiu nadstavbu. Vchod je zabezepčený vlastne dvoma bránami, starou bránou- drevenou, okovanou medeným plechom, a novšou bránou zo železných rúrok, ktorá sa používa cez deň. Na noc sa vchod uzatvára starou medenou bránou, ktorá bola zhotovená ešte začiatkom nášho storočia, ale namontovaná bola až roku 1950. Brána predstavuje jediný vchod do zámku.

Skutočná výstavba hlavnej zámockej budovy sa začala roku 1911. Mohutná stavba hlavnej budovy sa skladá z dvoch krídel:

  1. ľavé krídlo smeruje od veže na juhovýchod
  2. pravé krídlo smeruje severovýchodne

Celá budova s vežou sú zhotovené zo železobetónu. Podľa spomienok starších občanov zo Smoleníc na stavbe zámku vraj použili po prvý krát portlandský cement.
Gróf Pálffy si dal zhotoviť dva plány na stavbu zámku, jeden vo Viedni a druhý v Budapešti. Vybral si z nich ten, ktorý sa najviac podobal zámku v Kreuzensteine pri Viedni. Tento zámok vlastnila jeho matka grófka Vilczeková.