Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Sochy

Busta grófa Jozefa Pálffyho

Lokalita: Smolenice (v parku bývaleho kaštieľa)

busta-palffy

 

Socha Sedembolestnej Panny Márie

Lokalita: Smolenice (v centre obce)

MG_2921 MG_2938 MG_2950

Nádherné neskorobarokové súsošie Bolestnej Matky s Kristom, vystavané na masívnom vysokom členitom podstavci. Dal ho postaviť Ján Novaky na prelome 18. a 19. storočia. Súsošie je umiestnené v pôvodnej ohrade tvorenej šesťbokými stĺpmi zakončenými pologuľovou hlavicou, ktoré sú pospájané železnými klieštinami.

 

Socha sv. Floriána

Lokalita: Smolenice (v centre obce, pred poštou)

MG_2962.jpg-nggid03381-ngg0dyn-370x260x100-00f0w010c011r110f110r010t010 MG_2966 MG_2967

Jednoduchá klasicizujúca skulptúra sv. Floriána, patróna požiarnikov, ktorá je vystavaná na žliabkovanom profilovanom sokli. Socha je doplnená o charakteristické atribúty svätca: zástavu a vedro, ktorým hasí plamene horiaceho domu.

 

Kamenní mnísi z Dobrej vody

Lokalita: nad cintorínom, Smolenice

0 a aa
b b2 c
cc g g2

V roku 1905 ich sem, k svojej hrobke nechal previezť Jozef Pállfy. Štyri nadživotné skulptúry františkánskych mníchov vytesaných v 18. storočí pochádzajú z priečelia kostola rádu františkánov na sv. Kataríne pri Dobrej Vode. Podľa príslušných atribútov dnes vieme určiť iba sv. Františka z Assisi a sv. Antona z Padovy.

 

Socha sv. Urbana Vo vinohradoch

Lokalita: Smolenická Nová Ves (vo vinohradoch)

Socha-sv.-Urbana-Vo-vinohradoch

K úcte sv. Urbana dali postaviť smolenickí a „neštišskí“ vinohradníci v roku 1943. Jednoduchý pomník z umelého kameňa, zasvätený patrónovi vinohradníkov pri kaplnke Panny Márie Karmelskej v strede ktorého je reliéf so svätcom a viničovou ornamentikou. Okolo pomníka na priečeliach jednotlivých stĺpov starého vinohradu sú ďakovné tabule.

 

Socha sv. Jána Nepomuckého

Lokalita: Smolenice (pred Múzeom Molpír)

MG_3161_(1)

MG_3170 MG_3174

Baroková pieskovcová socha svätca vystavaná na volútovom profilovanom podstavci. Svätec je zobrazený ako kňaz v rochete s biretom na hlava a so svojimi mučeníckymi insígniami. V jednej ruke má kríž a v druhej palmovú ratolesť. Nad hlavou je svätožiara s piatimi hviezdami. Čelnú stranu podstavca zdobí latinský nápis s datovaním do obdobia baroka (1748). 

 

Súsošie Mater Dolorosa

Lokalita: Smolenická Nová Ves (vo vinohradoch)

Súsošie-Mater-Dolorosa

Za kaplnkou Karmelskej Panny Márie sa na kamennom podstavci nachádza novodobé súsošie – kríž s plastikou ukrižovaného Krista a pri ňom objímajúca matka, Panna Mária. Kompozícia vznikla pravdepodobne v čase osadenia pôvodnej krížovej cesty, krátko po polovici 20. storočia.

 

texty vypracoval: Mgr. Andrej Lančarič