Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pamätné kríže

Kríž umučenia

Lokalita: Smolenice (pri kostole)

1_(7) 2_(7) 3_(7)

Pieskovcový štvorhranný stĺp postavený na masívnom kvádri s dátumom renovácie Michalom Mrázom roku 1795. Figurálna hlavica s boltcovým ornamentom je ukončená súsoším Mater Dolorosa. Po stranách stĺpa sú vytesané ikonografické symboly pripomínajúce posledné dni života Ježiša Krista. Stĺp sa podľa dostupnej literatúry nachádzal pôvodne na nádvorí smolenického hradu. Štýlovo ho môžeme zaradiť do obdobia pred rokom 1700.

 

Pamätný kríž Bartekových

Lokalita: Smolenická Nová Ves (pri hlavnej ceste)

Pamätný-kríž-Bartekových

Pieskovcové súsošie pozostávajúce zo sokla, ktorý nesie štvorhranný kónický stĺp ukončený krížom s korpusom Krista. Pod krížom je umiestnená socha sv. Floriána. Stĺp dala postaviť s vďačnosti rodina Bartekových v roku 1862.

 

Pamätný kríž

Lokalita: Smolenická Nová Ves (za obcou)

Pieskovcový klasicisticný sokel nesúci kovový kovaný kríž s korpusom Krista. Na sokli je vytesaný donačný nápis, ktorý je dnes už nečitateľný.

 

Pamätný kríž

Lokalita: Smolenice (pri Zajačej uličke)

Klasicistný pieskovcový ihlanovitý stĺp ukončený krížom s korpusom Krista. Na sokli bola v minulosti umiestnená pamätná donačná doska.

 

Pamätný kríž Špačkových

Lokalita: Smolenice (pri žel. priecestí)

Klasicistný pieskovcový ihlanovitý stĺp ukončený krížom s korpusom Krista. Na sokli vytesaný ďakovný text viažuci sa k donácii rodinou Špačkovou v roku 1852.

 

texty vypracoval: Mgr. Andrej Lančarič