Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Historické budovy

Stará fara so slnečnými hodinami

Lokalita: Smolenice (v centre obce)

MG_3143 MG_3147 MG_3152
MG_3160_(1) MG_3161 MG_3169

Dvojkrídlová budova postavená v roku 1746 grófom Jurajom Erdödym. Nádvorie má vystavané vo forme átria. V tom období tu pôsobil kňaz Pavol Floriančič, ktorý novú budovu aj zariadil. Uličný trakt patril kňazom a kaplánom, bočný zasa služobníctvu. Fara mala dve záhrady, klenbovú pivnicu a stajňu pre kone a ovce. V strede uličnej fasády sa nachádzajú pôvodné slnečné hodiny. V interiéri je dodnes dochovaná pôvodná farská knižnica aj s časťou mobiliáru. V súčasnosti je budova využívaná pre účely múzea Molpír.

Stará škola

Lokalita: Smolenická Nová Ves (pri hlavnej ceste)

1_(1) 2 3
4 5 6

Dvojkrídlový objekt s bohato zdobenou uličnou fasádou. Okenné a dverové profilované šambrány majú ihlanovité klenáky vo vrchole. Nárožia budovy majú výraznú bosáž. Pred budovou bola osadená pamätná busta Štefana Baniča, vynálezcu padáka. V budove je aj jeho pamätná izba.

Starý pivovar Erdödyovcov

Lokalita: Smolenice (Pivovavrská ulica)

1_(2) 2_(1) 3_(1)
4_(1) 5_(1) 6_(1)

Štvorkrídlový objekt s uzavretým nádvorím. Plasticky členená uličná fasáda bola narušená nevhodnými zásahmi v 20. storočí. Pôvodne tu bol pivovar a neskoršie aj liehovar Krištofa Erdödyho.

 

Zemianska kúria Kollerovcov

Lokalita: Smolenice (v centre obce)

1_(3) 2_(2) 3_(2)

Dvojkrídlová budova s bohato zdobenou uličnou fasádou, ktorú dal roku 1875 prestavať Július Koller. Za kúriou sa v minulosti nachádzali dve kaplnky a park skladbou drevín podobný parku v kaštieli. Nad hlavným je situovaný erb rodiny Kollerovcov.